logo

Про нас

Благодійний фонд "Маленькі серця" - створило милосердя. Бажання допомогти. Врятувати. Подарувати любов. Зігріти ...Вже декілька років ми допомагаємо самим незахищеним живим істотам - дітям-сиротам з інвалідністю та безпритульним тваринам. Сотні маленьких сердечок - б'ються! Хтось знайшов дім, хтось став здоровий, а хтось просто щасливий. Ми щиро вважаємо, що допомагати нужденним - обов'язок кожної людини і закликаємо Вас творити добро, разом з нами!

В Україні можуть заборонити експлуатацію тварин в пересувних цирках

Нарешті парламентарії задумалися про умови експлуатації тварин у пересувних цирках.

У вівторок, 18 жовтня, в головному законодавчому органі України зареєстрували проект №5283 «Про внесення змін до Закону України«Про захист тварин від жорстокого поводження»(щодо використання тварин у пересувних цирках)».

Ініціаторами поправок виступили народні депутати Ігор Лапін, Ігор Гузь, Юрій Вознюк, Олександр Кодола, Дмитро Лубинець і Юрій Тимошенко.

Circo-Chen-Lioness-3k-x-1550-734x375Суть нормативно-правового акта полягає в тому, щоб доповнити ст. 25 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» частиною 6, яка містить в собі заборону на використання тварин у пересувних цирках.

Як з’ясували законодавці, український Мінкульт, який відповідає за формування політики в сфері циркового мистецтва, не володіє інформацією про кількість тварин, умови їх утримання, годівлі та тп. фактами навіть щодо державних пересувних цирків, тому що вони належать на правах власності найманим артистам.

Таким чином, міністерство не має інструментарію щодо дотримання Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» в ставленні до тварин, які експлуатуються в державних пересувних цирках і фінансуються з Державного бюджету України.

 Найстрашніше те, що аналогічна ситуація і щодо приватних пересувних цирків, про які орган не має достатньої інформації, щоб будь-яким чином відстежувати їх діяльність.

Крім цього, за інформацією Міністерства культури України, у власності державних пересувних цирків відсутні тварини. Тварини, яких використовують державні пересувні цирки, належать найманим артистам на праві приватної власності.

Експерти кажуть, що в абсолютній більшості українських пересувних цирків умови утримання не відповідають нормативним вимогам.

Так, наприклад, відповідно до Порядку для утримання ведмедя в неволі має бути оснащений вольєр 30х3, в якому, відповідно до його біологічними потребами, повинен бути басейн і різні конструкції для лазіння, як це повинно бути, приблизно, в дикій природі. Але замість цього ведмедів тримають в клітках або в фургонах автомобілів, в спеку і в мороз, розмір яких може бути в десять разів менше, ніж передбачено Порядком змісту, без будь-яких засобів, наближених до природних, що призводить до страждань тварини, суперечить здоровому глузду і Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження», – підкреслюють народні депутати.

За матеріалом порталу sud.ua